ΜΕΤΑ ΤΟ 'REX BLOCKING' ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 'ΛΑ ΝΙΝΙΑ' !!Μετά το παροδικό και σύντομο φαινόμενο ''Rex Blocking'' θα έρθει ένα πιο σοβαρό με διάρκεια σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, το ''Λα Νίνια'', που όπως τονίζει το Greek-Weather.Org θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία των βαρομετρικών χαμηλών και των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη, επηρεάζοντας σημαντικά τον καιρό που θα έχουμε τους επόμενους 4-5 περίπου μήνες. Γενικότερα πάντως η διάταξη ''Rex Blocking'' φαίνεται να λαμβάνει χώρα φέτος αρκετές φορές..


Πιο συγκεκριμένα:


Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ξέσπασε πέρυσι με ιδιαίτερη ένταση στον Ειρηνικό έχει πλέον τελειώσει και δεν αποκλείεται να δώσει τη θέση του στο αντίθετό του, το φαινόμενο Λα Νίνια. «Ατμοσφαιρικοί δείκτες που αντιστοιχούσαν σε ισχυρά μοτίβα του Ελ Νίνιο στις αρχές του 2016 επανήλθαν σε σχεδόν κανονικές τιμές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ.

Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι οι αντίθετες φάσεις μιας ταλάντωσης που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας και του ωκεανού στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού, και έχουν σε γενικές γραμμές αντίθετες επιδράσεις στις μετεωρολογικές συνθήκες διαφορετικών περιοχών του κόσμου.

Στη διάρκεια του Ελ Νίνιο η θερμοκρασία στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, κάτι που τείνει να οδηγεί σε καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και ξηρασία σε άλλες περιοχές όπως η Αυστραλία και η Νοτιοανατολική Ασία. 

Ρόλο στο ρεκόρ ζέστης

Το τελευταίο Ελ Νίνιο έπαιξε εξάλλου ρόλο στο ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΗΕ, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το φαινόμενο, το οποίο προκάλεσε ξηρασίες και άλλες σοβαρές ζημιές σε 13 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής και του Ειρηνικού.

Πρωτοφανείς καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας υπέστη και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος έξω από τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας. Με την πιθανή άφιξη του Λα Νίνια, η κατάσταση θα αντιστραφεί. «Ενα φαινόμενο Λα Νίνια ενδέχεται να εξελιχθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, πιθανότατα όμως θα είναι ασθενές» ανακοίνωσε ο WMO.

«Μετά την ταχεία εξαφάνιση του φαινομένου Ελ Νινιο (2009-10) στις αρχές του Μαΐου 2010… η εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια συνεχίζεται», σύμφωνα με τον OMM. Η Λα Νίνια είναι το αντίστροφο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Προκαλεί συνήθως ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, περιόδους ξηρασίας στη Νότια Αμερική, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και βροχερό καιρό στην νοτιοανατολική Αφρική.

«Αν και είναι πιθανό οι συνθήκες της Λα Νίνια θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται τους προσεχείς μήνες» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα διαμορφωθεί το φαινόμενο και ποιές θα είναι οι διαστάσεις του το 2010. Εξάλλου, η διακύμανση των δυτικών επιφανειακών ανέμων κατά τις προσεχείς τέσσερις έως έξι εβδομάδες είναι πιθανόν να εμποδίσει την εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια.

Σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, αποτελέσματα του Λα Νίνια είναι οι συνεχόμενοι τυφώνες στην Ιαπωνία και τα ανατολικά παράλια της Ασίας αλλά και οι τυφώνας στις Η.Π.Α αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Ελλάδα και τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης. Φέτος φαίνεται πως το φαινόμενο Λα Νίνια θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ δίνοντας αρκετά έντονα καιρικά φαινόμενα χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο σφοδρών χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.
loading...
Share on Google Plus

About cristina kitsiou

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιο: